onsdag 7 februari 2018

Tips till nybyggare

Hejsan.

Vill bara ge ett lite tips till nybyggare som bygger över vinter. Gör ett aktivt val av elavtal på din tillfälliga anläggning som ger byggström. Det går helt hutlösa mängder el under färdigställande. Det står fläktar inne i huset som drar mycket el. I dec 6000 kwh och nu i januari 8300 på fakturan. Att ha enkeltariffavtal blir sjukt dyrt. Jag räknar med att det kommer ha varit en hel årsförbrukning på 3 månader med denna hastigheten på åtgången. Jag är smått irriterad över det då detta underskattas rejält i byggkalkylen. Har meddelat detta till säljaren också. Tycker det blir vilseledande och man blir bara irriterad i onödan.

20 kommentarer:

 1. Tack för tipset!

  Min sambo och jag är precis i startgroparna för att bygga ett First Choice 1.0 via HusArvid. Har ni använt dem också eller kör vi direkt med Mjöbäcksvillan? Är det ett aktivt val man får göra eller blir det automatiskt ett enkeltariffavtal om man inte säger till?


  Med vänlig hälsning,
  Jeanette

  SvaraRadera
 2. Hejsan. Kul att ni läser min blogg! Det blir ett enkeltariffavtal om man ej väljer aktivt. Gör ett aktivt val. Skiljer sig mycket i kostnad. Hade en åtgång på 8000 kwh under bara januari!

  SvaraRadera
 3. Vi kör via husarvid också, men det är i princip som att köra direkt via Mjöbäck. Våra vänner kör också via husarvid men det är Mjöbäcks entrepenad som är på plats. Jag la ut en bild på deras resning i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju orimligt mycket och, precis som du säger, vilseledande sett till kalkylen. Tack igen!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. 5700 kwh dec, 8300 kwh januari, tror inte feb blir avsevärt mycket bättre. Tur det är klar snart för man får ju absolut noll för de pengarna. Sen har det inte varit speciellt kallt heller i jan. Det är värmefläktarna de har när de jobbar, går dygnet runt för att hålla värme i huset.

   Radera
  4. Vi kommer att bygga i Sandhult. Än så länge är det bara tomtarbete på gång, så vi är minst 12-15 månader bort innan huset står på plats.

   Radera
  5. Då är det ett tag kvar. Vi har slutbesiktning planerad i mitten av april. Här i veckan skall golv och kök monteras. Blir skönt att flytta in snart.

   Radera
  6. Så lite så. Jag skulle gärna se att man hellre tog i lite än det omvända. Man blir bara irriterad.

   Radera
  7. I våran kalkyl har dem räknat på ca: 18000 sek inkl hyra av el-skåpet så hoppas det räcker :)

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Kan säga såhär. Vi har också 18. Tror det är nån standard man lägger i kalkylen. Byggtiden är dec till mars för oss. Redan i januari är den kalkylen spräckt! Betalat drygt 20 för el totalt. Då har både dec och jan varit milda. Bygger man över vinter så verkar det kosta. Sista fakturan för jan var på närmare 11000. Jag räknar minst 30-35 utifrån det jag fått betala än så länge.

   Radera
  10. Oj det var ju ganska så stor skillnad..

   Radera
  11. Kan man säga. Har du avlagt extra pengar till markarbete i kalkylen?

   Radera
  12. Ja det är ju sant. Tänkte ej på det. Glöm inte tillvalen på kakel och el. Det kostar också en del om man inte kör standard (som är ganska så begränsat)

   Radera
  13. yes vi har följt din blogg ett tag nu så vi känner oss ganska så bekväma i vad vi kan förvänta oss, din blogg har varit till stor hjälp :)

   Vi bygger också i Sandhult som föregående skribent skrev.. :)

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Det var riktigt roligt att höra! Blev riktigt glad av den kommentaren. Jag kommer fortsätta skriva till fram till att vi flyttat in och möblerat upp så man får en känsla för hela resan. I början kände jag mig inte så seriös men nu har det blivit ganska många läsare så man har fått lite "moderskänslor" för bloggprojektet.

   Radera

Uppdatering Januari 2022

 Hejsan. Länge sedan jag skrev något men sedan jag skrev sist har jag hunnit sälja huset och flytta vidare. Detta skedde utifrån en separati...