torsdag 19 april 2018

Ändring av bloggens fokusområde.

Hejsan.

Nu när byggnationen är klar och vi har fått flytta in så finns det inge direkt mening att jag fortsätter skriva om de bitarna. Då denna blogg nästan blivit som ett kärt litet barn har jag bestämt mig för att fortsätta skriva. Kommer nu att fokusera på praktiska tips till nya husägare som inte har någon tidigare erfarenhet av just husägande. Det kommer vara en del trail and error då jag själv tillhör den skaran. Bara på senaste veckan har jag lärt mig ett par saker som jag vill dela med mig.

1. Beställ sophantering i tid. Vi har fortfarande inte fått vårt sopkärl och vi är en familj på fem personer. Lite småjobbigt!

2. Vill rekommendera att ni skaffar en regelsökare. Använde en igår när jag skulle sätta upp en hathylla. Verkligen klockrent då den hittar både trä el och eventuella vattenledningar. Skulle också rekommendera att ni tar massa bilder på hur det ser ut inne i väggarna innan de sätter på gipsen under byggnationstiden. Hjälpte mig väldigt mycket igår då jag såg att det satt vattenledningar på ett ställe där jag hade tänkt skruva upp ett skoskåp.

3. Läs på vad som gäller för infästning i gipsskivor. Jag kan varmt rekommendera gipsankare för halvtunga saker, universalplugg som krullar sig bakom gipsen för lättare grejer och mollyplugg för mer heavy duty. Ta även reda på vad som gäller kring maxbelastning så ni inte förstör gipsen. Det sitter enkelgips på innerväggarna. Jag hade missförstått snickaren som att det var dubbel, men det är enkel. Sen är det alltid att rekommendera att försöka sätta fast saker i träreglarna men detta är inte alltid möjligt och då får man ta till grejerna jag beskriver ovan.

GipsankareMollyplugg

Unversalplugg

OBS!När man köper plugg och skruv är det viktigt att skruven är längre än plugg+infästningsmaterialet så den sätter sig på rätt sätt. En lärdom jag fick igår av infästningsspecialist på verktygsboden.

Regelsökare. Skitbra att ha då den indikerar mitten på regeln (vill ju inte gå in med skruv i kanten). Modellen heter Stanley fatmax s300. Fick bra i test och jag kan verifiera att den fungerar bra om man kalibrerar den på rätt sätt när man söker på väggen. Köpte den för 319kr på netonnet i Borås.


Å sen lite grejer vi hunnit få ordning på. Skruvat upp hängare i hallen. Skall upp två skoskåp till. Matsalsbord med stolar samt soffa och vardagsrumsbord med granitskiva. Den vägde bly! Saknas fortfarande en lampa över matbordet och en massiv takkrona över soffhänget. Två projekt att avsluta innan veckans slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Uppdatering Januari 2022

 Hejsan. Länge sedan jag skrev något men sedan jag skrev sist har jag hunnit sälja huset och flytta vidare. Detta skedde utifrån en separati...